Polityka prywatności

Zobowiązujemy się do odpowiedzialnego postępowania z Twoimi danymi osobowymi. Zgodnie z tym zobowiązaniem przestrzegamy wymogów prawnych szwajcarskiej federalnej ustawy o ochronie danych (FADP), rozporządzenia federalnej ustawy o ochronie danych (VDSG), ustawy o telekomunikacji (TCA) i innych przepisów szwajcarskiej ustawy o ochronie danych. W odniesieniu do przetwarzania danych osobowych podmiotów danych w UE, przestrzegamy również przepisów ogólnego rozporządzenia UE o ochronie danych (RODO).

1 Kontakt

1.1 Nazwa i adres Victorinox

Podmiotem odpowiedzialnym w odniesieniu do rozporządzenia RODO i innych krajowych przepisów dotyczących ochrony danych w państwach członkowskich UE, a także pozostałych przepisów dotyczących ochrony danych jest:

Victorinox AG
Schmiedgasse 57
6438 Ibach-Schwyz
Szwajcaria
Tel.: +41 41 818 11 96
E-mail: internet.support@victorinox.com
Witryna internetowa: https://www.victorinox.com

1.2 Nazwa i adres przedstawiciela

Przedstawicielem w odniesieniu do rozporządzenia RODO i innych krajowych przepisów dotyczących ochrony danych w państwach członkowskich UE, a także pozostałych przepisów dotyczących ochrony danych jest:

Victorinox Retail Köln GmbH
Wallrafplatz 2
50667 Kolonia
Niemcy

1.3 Urząd Koordynacji Ochrony Danych

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących ochrony danych prosimy o kontakt z naszym Biurem Koordynacji Ochrony Danych za pośrednictwem strony internetowej: internet.support@victorinox.com.


2 Zakres i cel gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania danych osobowych

Gromadzimy Twoje dane osobowe w następujących przypadkach i celach:

  • Utworzenie konta klienta
  • Zamówienia (na przykład w sklepie internetowym)
  • Zapytania wysyłane za pośrednictwem formularza kontaktowego
  • Zaplanowanie spotkania
  • Zapisanie do newslettera
  • Kontrola kredytowa
  • Wnioski o pracę składane za pośrednictwem poczty elektronicznej
  • Przeprowadzanie loterii
  • Optymalizacja witryny internetowej (dostosowanie witryny do Twoich potrzeb)
  • Ochrona przed atakami hakerskimi oraz ich rejestrowanie
  • Tworzenie statystyk użytkowania
  • Marketing i badania rynku

2.1 Odwiedzanie witryny internetowej

Kiedy odwiedzasz naszą witrynę, nasze serwery przechowują tymczasowo następujące dane w pliku dziennika zwanym plikiem dziennika serwera. Dane zostaną usunięte, gdy tylko nie będą już wymagane do realizacji celu ich gromadzenia.

  • Adres IP komputera, z którego zostało wysłane żądanie
  • Data i godzina dostępu / pobrania
  • Adres URL pobranych danych
  • System operacyjny oraz typ używanego komputera i przeglądarki
  • Kraj, z którego uzyskujesz dostęp do naszej witryny internetowej
  • Nazwa Twojego dostawcy usług internetowych
  • Różnica strefy czasowej w odniesieniu do czasu Greenwich (GMT)
  • Status dostępu / kod statusu HTTP
  • Ilość przesłanych danych
  • Ostatnio odwiedzona witryna internetowa
  • Ustawienia przeglądarki
  • Język i wersja oprogramowania przeglądarki
  • Włączone wtyczki przeglądarki

Podstawą prawną do tymczasowego przechowywania danych osobowych i plików dziennika jest uzasadniony interes. Istnieje uzasadniony interes:

  • aby poprawnie dostarczać zawartość naszej witryny,
  • aby optymalizować zawartość naszej witryny internetowej oraz jej reklamę,
  • aby dostarczyć organom ścigania informacje niezbędne do przeprowadzenia postępowania w przypadku cyberataku,
  • w celu dalszej poprawy naszej oferty oraz naszej witryny internetowej,
  • aby zbierać dane statystyczne,
  • jak również do przetwarzania zamówień w naszym sklepie internetowym.

Oprócz przetwarzania danych w celu realizacji Twojego zakupu, wykorzystujemy te informacje, aby zapewniać coraz lepsze wrażenia z zakupów i pracować nad tym, aby proces zakupów był przyjazny dla klienta, aby komunikować się z Tobą w związku z zamówieniami, a także aby dostarczać Ci informacje o konkretnych produktach lub promocjach marketingowych oraz polecać produkty lub usługi, które mogą Cię interesować.

2.2 Newsletter

W naszej witrynie masz możliwość zapisania się do naszego newslettera. Wysyłanie newslettera odbywa się na podstawie Twojej rejestracji w witrynie internetowej. Podstawą prawną przetwarzania danych po rejestracji do newslettera jest Twoja zgoda. W związku z tym w celu przetwarzania danych Twoja zgoda jest uzyskiwana podczas rejestracji i odwołuje się do niniejszej polityki prywatności.

Podając wspomniane powyżej dane, wyrażasz zgodę na to, abyśmy mogli korzystać z newslettera w celu wysyłania Ci wiadomości o produktach, promocjach, loteriach, wydarzeniach i nowościach dotyczących takich kategorii produktów jak noże, zegarki, torby i akcesoria podróżne oraz perfumy.

Ponadto podczas rejestracji zbierane są następujące dane:

  • Adres IP komputera, z którego nastąpiło połączenie
  • Data i godzina rejestracji
  • Źródło pochodzenia Twojej rejestracji (np. witryna internetowa, lista oczekujących)

Przetwarzamy te dane na podstawie uzasadnionych interesów. Potrzebujemy ich, aby wysyłać Ci newsletter.

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji newslettera i cofnąć udzieloną zgodę. W każdym newsletterze znajduje się też link umożliwiający rezygnację z subskrypcji. Będziemy przechowywać Twoje dane, dopóki nie zrezygnujesz z subskrypcji newslettera.

2.3 Formularz kontaktowy

Jeżeli skontaktujesz się z nami (za pośrednictwem formularza kontaktowego), podane przez Ciebie informacje zostaną wykorzystane do przetworzenia żądania związanego z tym kontaktem. Jeśli chcesz się z nami skontaktować, poniższe informacje będą obowiązkowe i pozwolą przetworzyć Twoje żądanie:

  • Zwrot grzecznościowy
  • Imię
  • Nazwisko
  • Kraj
  • Adres e-mail
  • Telefon
  • Powód kontaktu / temat

Podstawą prawną przetwarzania danych jest nasz uzasadniony interes związany z tą usługą. Jeżeli rejestracja służy realizacji umowy, której jesteś stroną, lub wdrażaniu środków przedumownych, jest to dodatkowa podstawa prawna do przetwarzania danych. Twoje dane zostaną usunięte, gdy tylko nie będą już wymagane do realizacji celu ich gromadzenia.

2.4 Badania rynkowe

Dane zebrane w kontekście badań rynku i opinii nie będą wykorzystywane do celów reklamowych. Szczegółowe informacje (szczególnie na temat oceny udzielonych przez Ciebie informacji) można znaleźć w kontekście odpowiedniej ankiety lub w miejscu, w którym podajesz swoje odpowiedzi. Twoje odpowiedzi na ankiety nie będą udostępniane stronom trzecim ani publikowane. Podstawą prawną przetwarzania danych jest Twoja zgoda.

2.5 Konkursy

W konkursach wykorzystujemy Twoje dane w celu powiadomienia o wygranej oraz promocji naszych ofert. Szczegółowe informacje można znaleźć w naszych warunkach dla poszczególnych konkursów.

2.6 Sklep internetowy

2.6.1 Ogólne

Jeśli chcesz skorzystać z usług naszego sklepu internetowego, konieczne jest podanie nam danych niezbędnych do realizacji zamówienia. Obowiązkowe dane konieczne do przetwarzania informacji wymaganych na mocy umowy są oznaczone osobno. Podanie dodatkowych informacji jest opcjonalne.

To od Ciebie zależy, czy chcesz podać szczegóły zamówienia tylko na użytek danego zamówienia, czy też chcesz utworzyć konto klienta, na którym będą przechowywane Twoje dane w celu realizacji późniejszych zakupów. Przechowujemy Twoje dane w celu realizacji umowy i usuwamy je, gdy tylko nie jesteśmy już prawnie zobowiązani do ich przechowywania. W ramach przetwarzania zamówień dostawcy usług, z których korzystamy (tacy jak przewoźnicy, firmy logistyczne i dostawcy usług płatniczych), otrzymują niezbędne dane do przetwarzania zamówień. Dane te obejmują – między innymi – Twój adres e-mail i numer telefonu, np. w celu wyjaśnienia wątpliwości dotyczących dostawy lub Twoich płatności. Odpowiedzialność za dane dotyczące płatności ponosi wybrany dostawca usług płatniczych.

2.6.2 Utworzenie konta klienta

Po otwarciu konta klienta otrzymasz chroniony hasłem dostęp do zrealizowanych, otwartych oraz niedawno wysłanych zamówień. Możesz także przeglądać swoje dane osobowe i zarządzać preferencjami dotyczącymi newslettera.

Aby utworzyć konto klienta, musisz podać następujące informacje:

  • Twój adres e-mail
  • Hasło
  • Zwrot grzecznościowy
  • Imię
  • Nazwisko
  • Kraj
  • Język

Aby przetworzyć zamówienie, potrzebujemy Twojego poprawnego imienia i nazwiska, adresu i szczegółów dotyczących płatności. Potrzebujemy Twojego adresu e-mail, abyśmy mogli potwierdzić przyjęcie zamówienia i jego wysyłkę, a także aby móc się z Tobą skontaktować. Używamy również Twojego adresu e-mail do identyfikacji (jako loginu) po zalogowaniu się na konto klienta.

Jeśli użytkownik usunął swoje konto, jego dane w odniesieniu do konta użytkownika zostaną usunięte, z zastrzeżeniem wymogów prawnych dotyczących przechowywania danych. Twoim obowiązkiem jest zabezpieczyć swoje dane po rozwiązaniu umowy przed okresem jej wygaśnięcia. Jesteśmy uprawnieni do nieodwołalnego usunięcia wszystkich danych przechowywanych w okresie obowiązywania umowy.

2.6.3 Ocena produktu i badanie poziomu zadowolenia klienta

Będziesz mieć możliwość oceny produktów i ich komentowania. W tym celu potrzebujemy Twojego imienia i nazwiska lub pseudonimu, który będzie wyświetlany w witrynie internetowej wraz z krajem pochodzenia. Siedem dni po realizacji zamówienia otrzymasz również wiadomość e-mail z możliwością oceny zamówionego produktu. W tym celu stosujemy technologię firmy Bazaarvoice Ltd. (10901 Stonelake Blvd, Austin, TX 78759, USA), która przechowuje pliki cookie na Twoim komputerze (więcej informacji na temat plików cookie i sposobów ich blokowania znajdziesz poniżej). Firma Bazaarvoice jest certyfikowana w ramach Tarczy Prywatności. Będziesz mieć również możliwość wzięcia udziału w ankiecie zadowolenia klienta (dostarczonej przez SurveyMonkey Europe UC, Shelbourne Buildings 2, Shelbourne Road, Dublin, Irlandia). Ankieta ta jest anonimowa. Korzystamy z tych technologii, aby poprawić jakość obsługi klienta oraz odpowiedzieć na potrzeby klientów, dla których istnieje uzasadniony interes.

2.6.4 Miles & More

Możesz dobrowolnie dodać swój numer karty Miles & More do konta klienta Victorinox. Jeśli się na to zdecydujesz, możesz gromadzić mile za zakupione produkty. W celu przetwarzania tej usługi informacje związane z zamówieniem będą przekazywane do Miles & More GmbH, Neu-Isenburg, Niemcy. Ponadto będą mieć zastosowanie postanowienia umowne zawarte między Tobą a Miles & More GmbH.

2.7 Aplikacje internetowe

Jeśli ubiegasz się o ofertę pracy, wykorzystamy Twoje dane do przetwarzania Twojej aplikacji. Możesz złożyć aplikację również za pośrednictwem poczty elektronicznej.

Jeśli zawrzemy z Tobą umowę zatrudnienia, przesłane dane będą przechowywane w celu przetwarzania stosunku pracy zgodnie z przepisami ustawowymi. Jeśli proces aplikacji zakończy się bez zawarcia umowy zatrudnienia, Twoje dane zostaną usunięte, chyba że wyrazisz zgodę na wykorzystanie Twoich informacji do dalszych procedur rekrutacyjnych.

Po udzieleniu zgody masz możliwość jej odwołania w dowolnym momencie. Możesz skontaktować się z osobą wymienioną w ogłoszeniu o pracę jako osoba kontaktowa, e-mailowo na adres jobs.ibach@victorinox.com lub z biurem wymienionym w sekcji Kontakt.

2.8 Korzystanie z komunikacji e-mailowej

Aby usprawnić komunikację elektroniczną, co do której istnieje uzasadniony interes, możemy analizować sposób korzystania z wiadomości e-mail wysyłanych przez firmę. Analizujemy linki zawarte w tych e-mailach, np. które linki są klikane bezpośrednio. Informacja ta jest przypisana do określonych profili użytkowników. Dzięki temu możemy zidentyfikować obszary, które są najbardziej interesujące dla zarejestrowanych odbiorców wiadomości e-mail. Używamy tych informacji do personalizowania treści i kampanii reklamowych wyświetlanych odwiedzającym witrynę internetową oraz odbiorcom wiadomości e-mail.

2.9 Korzystanie z Olapic

Korzystamy z usług Olapic Inc. (Vesey Street 250, 10281 Nowy Jork, USA), aby udostępniać zdjęcia z naszymi produktami jako inspirację dla innych użytkowników. Olapic zbiera na Instagramie lub Twitterze odpowiednie obrazy, które będą wyświetlane w naszej witrynie internetowej i będą połączone z właścicielem konta na Instagramie lub Twitterze. Pozwala nam to przedstawiać nasze produkty i sposób ich prezentacji w mediach społecznościowych, dla których istnieje uzasadniony interes. Zanim zdjęcia zostaną opublikowane, uzyskiwana jest wyraźna zgoda właściciela konta. Więcej informacji można znaleźć na stronach http://www.olapic.com/tos oraz http://www.olapic.com/privacy-policy/.

3 Anulowanie

Przetwarzamy i przechowujemy Twoje dane osobowe tylko przez okres wymagany do realizacji celu gromadzenia lub zgodnie z przepisami ustawowymi i wykonawczymi, którym podlegamy. Jeżeli cel przechowywania zostanie pominięty lub upłynie określony okres przechowywania, dane osobowe będą rutynowo blokowane lub usuwane zgodnie z przepisami ustawowymi. Ponadto, usuniemy Twoje dane, jeśli poprosisz nas o to, wysyłając wiadomość e-mail na adres internet.support@victorinox.com oraz jeśli nie mamy prawnego ani innego obowiązku zachowywania lub zapisywania tych danych.


4 Ujawnianie danych stronom trzecim

Przekazujemy Twoje dane tylko, jeśli wyraziłeś(-aś) na to wyraźną zgodę, jesteśmy do tego prawnie zobowiązani, lub w zakresie, w jakim znajduje się to w ramach korzystania z witryny internetowej i odpowiadania na pytania, przetwarzania zapytań lub ewentualnych usług, o które prosisz. Ponadto możemy przesyłać dane do powiązanych firm grupy zgodnie z informacją podaną w notce wydawniczej.

Wykorzystywanie ujawnionych danych stronom trzecim jest ściśle ograniczone do wymienionych celów. Te firmy zewnętrzne są zobowiązane do zachowania prywatności użytkownika w takim samym zakresie, jak my. Jeśli poziom ochrony danych w danym kraju nie zostanie uznany za równoważny z warunkami szwajcarskimi lub w odniesieniu do RODO, zapewniamy w formie umowy, by Twoje dane osobowe mogły być chronione w dowolnym czasie zgodnie ze szwajcarskimi dyrektywami lub ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych UE.

Udostępniamy Twoje dane osobowe następującym kategoriom odbiorców:

  • Firmy z grupy Victorinox
  • Operatorzy usług
  • Partnerzy handlowi, np. licencjobiorcy
  • Firmy partnerskie w zakresie kontroli kredytowej i windykacji
  • Partnerzy logistyczni
  • Centra telefoniczne
  • Firmy zajmujące się badaniem rynku (aby uzyskać informacje zwrotne na temat produktów oraz procesu zamawiania i dostawy)
  • Partnerzy hostingowi
  • Władze

Jeśli korzystamy z podwykonawców do świadczenia naszych usług, podejmiemy odpowiednie prawne środki ostrożności oraz odpowiednie środki techniczne i organizacyjne w celu zapewnienia ochrony danych osobowych zgodnie z właściwymi przepisami ustawowymi.


5 Targetowanie

Za pomocą technologii plików cookie, opartej na uzasadnionym interesie, gromadzone są dane w celu optymalizacji naszej reklamy i całej oferty online. Dane te nie są wykorzystywane do identyfikacji użytkownika, służą wyłącznie do pseudoanonimowej oceny korzystania z witryny internetowej. Twoje dane nigdy nie zostaną połączone z danymi osobowymi przechowywanymi przez nas. Dzięki tej technologii możemy prezentować odpowiednie treści (reklamy i/lub specjalne oferty i usługi). Naszym celem jest, aby nasze oferty były dla Ciebie możliwie atrakcyjne oraz aby prezentować Ci produkty i usługi odpowiadające Twoim obszarom zainteresowań.

W każdej chwili możesz zrezygnować ze stosowania targetowania, odrzucając lub dezaktywując odpowiednie pliki cookie na pasku menu przeglądarki (więcej informacji znajdziesz w sekcji „Pliki cookie”).


6 Retargetowanie

Nasze witryny używają tak zwanych technologii retargetowania. Używamy tych technologii, aby nasza witryna była dla Ciebie bardziej interesująca. Ta technika pozwala nam wyświetlać spersonalizowane reklamy w witrynach naszych partnerów. Uważamy, że wyświetlanie spersonalizowanych reklam opartych na zainteresowaniach jest dla Ciebie bardziej odpowiednie niż reklama, która nie ma takiego osobistego odniesienia. Umieszczenie takiego materiału reklamowego w witrynach internetowych naszych partnerów opiera się na technologii plików cookie i analizie wcześniejszego sposobu użytkowania. Taka forma reklamy jest całkowicie anonimowa. Żadne dane osobowe nie zostaną zapisane, a profile użytkowania nie zostaną połączone z Twoimi danymi osobowymi.

W każdej chwili możesz zrezygnować ze stosowania retargetowania, odrzucając lub dezaktywując odpowiednie pliki cookie na pasku menu przeglądarki internetowej (patrz „Pliki Cookie” poniżej).


7 Pliki cookie


7.1 Czym są pliki cookie

Nasza witryna internetowa wykorzystuje tak zwane pliki cookie. Pliki cookie to informacje przekazywane przez nasz serwer sieciowy lub serwery stron trzecich do przeglądarek internetowych użytkowników i przechowywane tam w celu późniejszego pobrania. Pliki cookie mogą być małymi plikami lub innymi środkami przechowywania informacji.

7.2 Dlaczego używamy plików cookie?

Za pomocą pliku cookie informacje i oferty w naszej witrynie internetowej mogą zostać zoptymalizowane na Twoją korzyść. Pliki cookie pozwalają nam rozpoznać użytkowników witryny. Celem takiego rozpoznawania jest ułatwienie korzystania z naszej witryny internetowej. Ponadto niektóre narzędzia analityczne i usługi reklamy online opisane poniżej również wykorzystują pliki cookie. Używanie plików cookie opiera się na uzasadnionym interesie.

7.3 Z jakich plików cookie korzystamy

Ta witryna internetowa wykorzystuje następujące pliki cookie:

  • Sesyjne pliki cookie
  • Całosesyjne pliki cookie
  • Nieosobowe pliki cookie
  • Pliki cookie preferencji
  • Pliki cookie wydajności
  • Pliki cookie stron trzecich

Tymczasowe pliki cookie są automatycznie usuwane po zamknięciu przeglądarki. Obejmują one w szczególności sesyjne pliki cookie. Przechowują one tak zwany identyfikator sesji, dzięki któremu różne żądania z przeglądarki można przypisać do odpowiedniej sesji. Umożliwia to rozpoznanie komputera po powrocie do witryny. Używamy tego typu plików cookie w celu zapewnienia działania i funkcjonalności naszej witryny.

Pliki cookie nakładające się na sesje pozostają na dysku twardym poza sesją. Dzięki tym plikom możemy sprawić, że nasza oferta będzie bardziej przyjazna dla użytkownika. Dzięki nim można na przykład odzyskać zawartość Twojego koszyka podczas następnej wizyty.

Nieosobowe pliki cookie nie przekazują nam danych osobowych. Należą do nich np. statystyczne pliki cookie. Pomagają nam zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcje z witrynami internetowymi, gromadząc i raportując informacje w sposób anonimowy. Pliki cookie preferencji pozwalają witrynie internetowej zapamiętać informacje, które wpływają na zachowanie lub wygląd witryny internetowej, takie jak preferowany język lub region, w którym się znajdujesz.

Korzystamy z plików cookie wydajności, aby zebrać informacje o tym, w jaki sposób korzystasz z naszych usług. Pomaga nam to ulepszać nasze usługi. Możemy na przykład użyć tych plików cookie, aby określić, czy uzyskano dostęp do określonej strony.

Korzystamy również z usług niektórych partnerów reklamowych, aby uczynić witryny internetowe bardziej interesującymi. Dlatego podczas odwiedzania naszej witryny internetowej pliki cookie firm partnerskich są przechowywane na dysku twardym (tak zwane pliki cookie stron trzecich). Aby uzyskać informacje na temat korzystania z plików cookie stron trzecich, odwiedź sekcję „Narzędzia do analityki internetowej”.

7.4 Odrzucenie plików cookie

Zaakceptowanie plików cookie nie jest wymagane do odwiedzania naszych witryn internetowych.

Większość przeglądarek internetowych automatycznie akceptuje pliki cookie. Jeśli sobie tego nie życzysz, możesz skonfigurować przeglądarkę tak, aby informowała o ustawieniach plików cookie, i akceptować je tylko w indywidualnych przypadkach. Możesz także ustawić przeglądarkę tak, aby na Twoim komputerze nie były zapisywane żadne pliki cookie lub aby informowała, gdy pojawi się nowy plik cookie. Na przykład niektóre przeglądarki pozwalają akceptować własne pliki cookie, ale blokują pliki cookie stron trzecich.

Ponadto pliki cookie, które są już ustawione w urządzeniu, mogą zostać usunięte w dowolnym momencie za pośrednictwem przeglądarki internetowej lub innego oprogramowania. Jest to możliwe we wszystkich popularnych przeglądarkach internetowych. Ogólną odmowę stosowania plików cookie można uruchomić w ustawieniach przeglądarki internetowej.

8 Piksele, pamięć lokalna i podobne technologie

Używamy również innych technologii, takich jak piksele zliczające i pamięć lokalna. Używamy tych technologii w oparciu o nasze uzasadnione interesy, na przykład w celu sprawdzenia, które funkcje są szczególnie popularne, aby stworzyć bardziej spersonalizowany interfejs użytkownika oraz promować istotne dla użytkownika reklamy.

Piksele zliczające (zwane również jako czyste GIF-y, obrazy Web Beacon lub znaczniki pikselowe) to małe jednostki kodu zainstalowane w witrynie internetowej, aplikacji mobilnej lub reklamie. Piksele te mogą pobierać określone informacje o przeglądarce i urządzeniu, takie jak system operacyjny, typ przeglądarki i typ urządzenia, wersja witryny internetowej, odwiedzana witryna internetowa, adres IP i inne podobne informacje.

Używamy następujących pikseli zliczających:

  • Bazaarvoice
  • Olapic
  • Facebook
  • Google Analytics
  • Google AdWords
  • Reklamy Bing
  • Hotjar

Pikseli zliczających używamy także w naszym newsletterze. Dla każdego wysłanego newslettera istnieją informacje o użytym adresie e-mail, temacie i liczbie wysłanych newsletterów. Ponadto możliwe jest sprawdzenie, które adresy nie odebrały jeszcze newslettera, które adresy e-mail otrzymały newsletter oraz dla których adresów nie udało się go dostarczyć. Analizujemy ilości otwarć, kliknięć i rezygnacji z subskrypcji. Używamy tych danych do celów statystycznych oraz optymalizacji treści i struktury newslettera. Pozwala nam to lepiej dopasować informacje i ofertę w naszym newsletterze do indywidualnych zainteresowań odbiorców. Piksel zliczający jest usuwany po usunięciu newslettera. Aby zatrzymać korzystanie z piksela w naszym newsletterze – jeśli nie jest to jeszcze domyślnie ustawione – skonfiguruj program pocztowy tak, aby w wiadomościach nie wyświetlała się żadna treść HTML.


9 Narzędzia do analizy sieci


9.1 Zasady

Nasza witryna internetowa wykorzystuje funkcje następujących usług analityki internetowej:

  • Google Analytics
  • Google AdWords
  • Google DoubleClick
  • Google Tag Manager
  • Affilinet
  • Getback
  • Profity
  • Friendify
  • Monetate
  • Hotjar
  • Adform

Szczegółowe informacje dotyczące poszczególnych usług analizy internetowej można znaleźć w poniższych sekcjach.

9.2 Google Analytics

Korzystamy, w oparciu o nasze uzasadnione interesy (tj. interesy związane z analizą, optymalizacją i ekonomiczną obsługą naszej oferty online) z Google Analytics, usługi analizy sieci zapewnianej przez Google Inc. („Google”, 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, USA). Google używa plików cookie. Informacje wygenerowane z pliku cookie na temat korzystania przez użytkownika z tej witryny (w tym adres IP użytkownika) są zazwyczaj przekazywane na serwer firmy Google w USA i tam przechowywane. Firma Google jest certyfikowana zgodnie z Umową o Ochronie Prywatności (Privacy Shield Agreement), która zapewnia gwarancję zgodności z europejskim prawem o ochronie danych. Google będzie wykorzystywać te informacje w naszym imieniu, aby oceniać korzystanie z naszej oferty internetowej przez użytkowników, sporządzać raporty dotyczące działań w ramach naszej oferty online oraz dostarczać nam dalsze usługi związane z korzystaniem z naszej oferty online. W takim przypadku z przetworzonych danych mogą być tworzone pseudonimowe profile użytkowania. Te profile użytkowania są automatycznie usuwane po 26 miesiącach.
Używamy tylko Google Analytics z aktywowaną anonimizacją IP. Oznacza to, że adres IP użytkowników zostanie skrócony przez Google w obrębie państw członkowskich Unii Europejskiej lub w innych państwach związanych Porozumieniem o Europejskim Obszarze Gospodarczym. Pełny adres IP zostanie przekazany na serwer firmy Google w USA i tam skrócony jedynie w wyjątkowych przypadkach. Adres IP podany przez przeglądarkę użytkownika nie zostanie połączony z żadnymi innymi danymi dostarczonymi przez Google.

Możesz zapobiec gromadzeniu danych wygenerowanych przez plik cookie i związanych z korzystaniem z naszej oferty online, a także przetwarzaniu tych danych przez Google, klikając link dostępny poniżej. Pobierz i zainstaluj wtyczkę przeglądarki: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en. Więcej informacji na temat wykorzystania danych przez Google oraz opcji zachowania ustawień: Witryny Google: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/partners (wykorzystywanie danych przez Google podczas korzystania z witryn internetowych lub aplikacji naszych partnerów), http://www.google.com/policies/technologies/ads (wykorzystanie danych do celów promocyjnych), http://www.google.com/settings/ads (zarządzanie informacjami, których Google używa do wyświetlania Ci reklam).

9.3 Google AdWords

W oparciu o uzasadnione interesy, wykorzystywany jest program reklamowy „Google AdWords”, który należy do Google Marketing Services Online. Google AdWords umieszcza plik cookie na Twoim komputerze („plik cookie konwersji”), jeśli dotarłeś do naszej witryny za pośrednictwem reklamy Google. Te pliki cookie wygasają po 30 dniach i nie są przeznaczone do identyfikacji użytkownika. Jeśli odwiedzasz niektóre strony naszej witryny, a plik cookie nie wygasł, my i Google możemy rozpoznać, że ktoś kliknął reklamę i został przekierowany do naszej witryny. Każdy reklamodawca otrzymuje inny plik cookie. Pliki cookie nie mogą być śledzone za pośrednictwem witryn internetowych reklamodawców. Informacje zebrane za pomocą pliku cookie konwersji służą do generowania statystyk konwersji dla reklamodawców AdWords, którzy wybrali śledzenie konwersji. Nie otrzymujemy żadnych informacji pozwalających na identyfikację użytkownika.

Informacje wygenerowane z pliku cookie na temat Twojego korzystania z niniejszej witryny są zazwyczaj przekazywane na serwer firmy Google w USA i tam przechowywane. W oparciu o zebrane informacje, do Twojej przeglądarki są przypisywane kategorie dotyczące zainteresowań. Te kategorie służą do wyświetlania reklam opartych na zainteresowaniach.

Korzystamy z danych o Tobie uzyskanych za pomocą wyżej wymienionego pliku cookie (do tak zwanego śledzenia konwersji) w następujących celach:

  • Remarketing
  • Grupy docelowe o wspólnych zainteresowaniach
  • Niestandardowi odbiorcy o wspólnych zainteresowaniach
  • Gotowe do zakupu grupy docelowe
  • Podobni odbiorcy
  • Orientacja demograficzna i geograficzna

9.4 Google DoubleClick

W naszych witrynach internetowych korzystamy z funkcji DoubleClick firmy Google w celu oceny korzystania z witryny i umożliwienia nam, Google i innym reklamodawcom pracy z DoubleClick w celu prezentacji reklam istotnych dla użytkowników. W tym celu plik cookie jest instalowany na dysku twardym komputera. Dzięki temu plikowi cookie, przeglądarce zostanie przypisany pseudonimowy numer identyfikacyjny oraz informacja o reklamie wyświetlanej w przeglądarce, a jej połączenie zostanie odebrane.
Informacje wygenerowane z pliku cookie na temat Twojego korzystania z witryn internetowych są zazwyczaj przekazywane na serwer firmy Google w USA i tam przechowywane. W oparciu o zebrane informacje, do Twojej przeglądarki są przypisywane kategorie dotyczące zainteresowań. Te kategorie służą do wyświetlania reklam opartych na zainteresowaniach.
Oprócz zmiany ustawień przeglądarki możesz też trwale wyłączyć plik cookie DoubleClick za pomocą wtyczki przeglądarki. Wtyczka zachowa ustawienia dezaktywacji dla tej przeglądarki, nawet jeśli usuniesz wszystkie pliki cookie. Aby uzyskać dostęp do wtyczki przeglądarki służącej do stałej dezaktywacji, odwiedź witrynę https://support.google.com/ads/answer/7395996.

9.5 Google Tag Manager

Google Tag Manager to rozwiązanie, które pozwala marketingowcom zarządzać znacznikami witryn za pomocą jednego interfejsu. Używamy Google Tag Managera do integracji i zarządzania usługami analitycznymi i marketingowymi Google w naszej witrynie. Samo narzędzie Tag Manager, które implementuje znaczniki, jest domeną bez plików cookie i nie gromadzi danych osobowych. Narzędzie uruchamia jednak inne znaczniki, które mogą gromadzić dane. Google Tag Manager sam nie uzyskuje dostępu do tych danych.

9.6 Affilinet

Affilinet jest usługą Affilinet GmbH, Sapporobogen 6, 80637 Monachium, Niemcy. Systemy partnerskie opierają się na zasadzie prowizji agencyjnej. Afiliacja następuje w sieci WWW za pośrednictwem linku. Taki link partnerski zawiera specjalny kod, który jednoznacznie identyfikuje podmiot stowarzyszony ze sprzedawcą. Upraszczając, oznacza to, że za pomocą linku z identyfikatorem partnera sprzedawca może stwierdzić, od kogo klient został wysłany. Prowizja jest wypłacana za kliknięcia w materiał reklamowy („Kliknięcie”), transmisję kwalifikujących się kontaktów z klientami („Kontakt”) lub sprzedaż („Sprzedaż”). W odróżnieniu od sprzedawcy (tutaj także dostawcy lub operatora programu), który oferuje towary lub usługi, partner działa zatem wyłącznie jako interfejs pomiędzy sprzedawcami i potencjalnymi klientami.

Jeśli użytkownik kliknie taki link partnerski, zostanie przekierowany na stronę odpowiedniego sprzedawcy. W takim przypadku przesyłane są parametry umożliwiające specyficzne przypisanie wygenerowanej sprzedaży przez wydawcę. Ta metoda nazywana jest śledzeniem. Na przykład śledzenie plików cookie umożliwia skojarzenie i śledzenie użytkownika za pomocą pliku cookie. Pliki cookie zapisane na dysku twardym odwiedzającego umożliwiają późniejsze rozpoznawanie i śledzenie (nawet w przypadku interaktywności z opóźnieniem czasowym i przerwaniem). Śledzenie plików cookie jest najczęściej stosowaną metodą marketingu afiliacyjnego w celu powiązania osoby z partnerem.

9.7 Getback, Profity i Friendify

Getback, Profity i Friendify to technologie firmy adfocus GmbH, Zug, Szwajcaria. Wykorzystujemy te technologie w naszej witrynie internetowej, gdzie dane takie jak adres IP lub zawartość koszyka zakupów mogą być wymieniane za pomocą adfocus. Jednocześnie adfocus może przetwarzać dane naszych klientów w naszym imieniu w sposób, do którego sami jesteśmy uprawnieni.

W celu usprawnienia ukierunkowanej komunikacji z naszymi obecnymi i przyszłymi klientami stosowany jest Getback. Dzięki tej technologii – dla przykładu – odwiedzającym nasz sklep internetowy klientom możemy przypomnieć o zapomnianych zamówieniach i wskazać na oferty specjalne. Nasi klienci mogą też wysłać sobie zawartość koszyka e-mailem na późniejszy użytek.

Profity służy do dostarczenia klientowi kodu promocyjnego (vouchera), który można wykorzystać w innym sklepie w sieci Profity. Klienci mogą też realizować vouchery otrzymane z innych sklepów w sieci Profity w witrynie internetowej Victorinox.

Funkcja Friendify jest wykorzystywana do polecania witryny internetowej osobom trzecim. Korzystamy z tych technologii w uzasadniony sposób, abyśmy mogli oferować naszą witrynę internetową w sposób trwały, bezpieczny i rzetelny oraz promować naszą ofertę.

9.8 Monetate

Monetate jest usługą firmy Monetate, Inc. (East Hector Street, Conshohocken, 19428 Pensylwania, USA). Monetate używa plików cookie zapisanych na Twoim komputerze. Pozwala to na analizę korzystania z naszej witryny internetowej i jej optymalizację, co stanowi uzasadniony interes. Informacje generowane przez pliki cookie na temat korzystania z tej witryny internetowej są przesyłane na serwery chmurowe Monetate obsługiwane przez Amazon Web Services, Inc. z siedzibą w USA i Unii Europejskiej i przechowywane oraz przetwarzane tam w naszym imieniu. Firma Monetate, Inc. jest certyfikowana w ramach porozumień o Tarczy Prywatności miedzy UE i USA oraz między Szwajcarią i USA. Przed dalszym przetwarzaniem Twój adres IP zostanie poddany anonimizacji oraz zastąpiony okrojoną wersją adresu IP, czyli nie będzie już można go przypisać. Bezpośrednie odniesienie do osoby jest zatem wykluczone. Możesz zapobiec przechowywaniu pliku cookie Monetate poprzez odpowiednie ustawienie oprogramowania przeglądarki.

Aby uzyskać więcej informacji na temat Monetate i przetwarzania przez nich danych w naszym imieniu, odwiedź witrynę https://www.monetate.com/platform-privacy-policy.

9.9 Hotjar

Hotjar to usługa analityczna firmy Hotjar Ltd. (St Julian's Business Center, Elia Zammit Street, St Julian's STJ 1000, Malta, Europa). Używamy Hotjar, aby lepiej zrozumieć potrzeby naszych użytkowników i zoptymalizować tę usługę oraz jej odbiór. Hotjar to usługa technologiczna, która pomaga nam lepiej zrozumieć zachowania naszych użytkowników (np. ile czasu spędzają na danych stronach, które linki wybierają, co lubią, a czego nie lubią, itp.), a to pozwala nam budować i utrzymywać nasze usługi z uwzględnieniem opinii użytkowników. Hotjar wykorzystuje pliki cookie i inne technologie do zbierania danych o zachowaniu naszych użytkowników i ich urządzeniach [w szczególności adres IP urządzenia (przechwytywany i przechowywany tylko w formie anonimowej), rozmiar ekranu urządzenia, typ urządzenia (unikatowe identyfikatory urządzenia), informacje o przeglądarce, położenie geograficzne (tylko kraj), preferowany język używany do wyświetlania naszej witryny internetowej]. Hotjar przechowuje te informacje w pseudonimizowanym profilu użytkownika. Ani Hotjar, ani my nigdy nie użyjemy tych informacji do identyfikacji poszczególnych użytkowników ani do skojarzenia ich z innymi danymi użytkownika. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z polityką prywatności Hotjar, klikając ten link.

Możesz zrezygnować z tworzenia profilu użytkownika, przechowywania przez Hotjar danych na temat korzystania z naszej witryny i stosowania przez Hotjar śledzących plików cookie w innych witrynach, klikając ten link rezygnacji.

9.10 Adform

Adform to usługa firmy Adform A/S (Wildersgade 10B, 1408 Kopenhaga, Dania). Służy kontrolowaniu i zarządzaniu cyfrowymi kampaniami reklamowymi w przypadkach, kiedy istnieje uzasadniony interes.

Adform korzysta z plików cookie, które są przechowywane na komputerze użytkownika, ale nie zawierają żadnych danych osobowych, takich jak imię, nazwisko, adres e-mail itp. Te pliki cookie zawierają informacje techniczne, takie jak na przykład częstotliwość wyświetlania i daty wyświetlania mediów reklamowych, rodzaj używanej przeglądarki lub zainstalowanego systemu operacyjnego. W wyniku tego procesu nie jest możliwa identyfikacja użytkownika. Adform nie przechowuje pełnego adresu IP – jego ostatni oktet zawsze jest pomijany.

Użytkownik może zrezygnować z wykorzystywania plików cookie do celów śledzenia, klikając następujący link: https://site.adform.com/privacy-policy-opt-out. W wyniku tego działania na urządzeniu użytkownika zostaje zapisany tzw. plik cookie rezygnacji (OptOut cookie), który informuje nasze systemy informatyczne, że użytkownik nie wyraża zgody na dalsze śledzenie danych lub przechowywanie plików cookie.

10 Wtyczki mediów społecznościowych / funkcje mediów społecznościowych

10.1 Czym są wtyczki społecznościowe

Wtyczki to małe programy lub pakiety programów, za pomocą których można dostosować i rozszerzyć oprogramowanie zgodnie z własnymi potrzebami. Wiele programów, takich jak programy graficzne, odtwarzacze multimedialne lub przeglądarki internetowe w swojej podstawowej wersji, obsługuje funkcje wymagane przez zwykłego użytkownika. Coraz częściej takie programy są elastyczne i istnieją szerokie możliwości ich rozbudowy poprzez wtyczki lub dodatki.

10.2 Z jakich wtyczek korzystamy

W naszej witrynie internetowej zamieściliśmy linki do naszych profili na następujących portalach społecznościowych:

  • Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA
  • Instagram Inc., 1601 Willow Road, Menlo Park, California 94025, USA
  • Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, USA
  • Youtube, obsługiwany przez Google Inc., 1600 Amphitheatre, Parkway, Mountain View, CA 94043, USA

Po otwarciu linku do jednego z naszych profili na portalach społecznościowych następuje bezpośrednie połączenie między przeglądarką a serwerem sieci społecznościowej. Daje to sieci informację, że odwiedziłeś(-aś) naszą witrynę internetową ze swojego adresu IP i kliknąłeś(-aś) link. Jeśli uzyskasz dostęp przez link do sieci po zalogowaniu się na swoje konto, zawartość naszej strony może być powiązana z Twoim profilem w sieci. Oznacza to, że sieć może przypisać odwiedziny naszej witryny bezpośrednio do Twojego konta użytkownika, a my otrzymamy dane osobowe, takie jak imię i nazwisko, adres e-mail, lokalizacja, lista znajomych i zdjęcie profilowe. Dzięki tym danym możemy zapewnić pewne funkcje na naszych stronach. Jeśli chcesz temu zapobiec, wyloguj się przed kliknięciem odpowiednich linków. Przypisanie odbywa się w zawsze, jeśli zalogujesz się do odpowiedniej sieci po naciśnięciu linku.

Jeśli jesteś zalogowany(-a) na Facebooku, Google lub Instagramie, podczas wizyty w naszej witrynie internetowej za pośrednictwem konta użytkownika, odpowiedni dostawca może również przypisać wizytę na stronie do Twojego konta użytkownika. Jeżeli korzystasz z wtyczek, na przykład klikając przycisk „Lubię to!” lub „g+1”, informacje te są bezpośrednio przekazywane do serwera sieci społecznościowej w USA i tam przechowywane. Informacje te są również publikowane za pośrednictwem konta użytkownika w odpowiedniej sieci społecznościowej i wyświetlane tam Twoim kontaktom.

Nawet jeśli nie zalogujesz się do dostawców wtyczek podczas odwiedzania naszej witryny, dane zebrane przez wtyczki mogą być powiązane z Twoim indywidualnym kontem użytkownika. Wtyczka ustawia plik cookie z identyfikatorem za każdym razem, gdy witryna internetowa jest wywoływana. Ponieważ Twoja przeglądarka wysyła ten plik cookie dobrowolnie przy każdym połączeniu z serwerem danego dostawcy, Facebook, Google i Instagram mogą utworzyć profil dotyczący witryny, którą wywołał użytkownik należący do identyfikatora. Jeśli to konieczne, możliwe jest późniejsze przypisanie tego identyfikatora – na przykład przy późniejszym zalogowaniu się do dostawcy – ponownie do osoby.

Jeśli nie chcesz być przypisanym do swojego profilu przez dostawcę wtyczek, musisz wylogować się z odpowiedniej usługi przed odwiedzeniem naszej witryny. Ponadto możesz wybrać opcję „Blokuj pliki cookie od dostawców zewnętrznych” w ustawieniach przeglądarki. Przeglądarka nie wyśle wówczas ​​żadnych plików cookie do danego serwera sieci społecznościowej. Jednak przy tym ustawieniu, oprócz wtyczek mogą przestać działać inne funkcje innych operatorów na różnych stronach.

W celu uzyskania dalszych informacji na temat celu i zakresu gromadzenia danych oraz ich dalszego przetwarzania i wykorzystywania zapoznaj się z polityką prywatności danego dostawcy: Znajdziesz tam również dodatkowe informacje na temat swoich praw i opcji ochrony swojej prywatności oraz prawa do sprzeciwu wobec tworzenia profili użytkowników:

https://instagram.com/about/legal/privacy
https://www.google.com/intl/de/policies/privacy
https://twitter.com/privacy
http://www.facebook.com/policy.php


11 Facebook Connect

Wykorzystujemy funkcję „Facebook Connect” oferowaną przez Facebook Inc. jako opcję do tworzenia konta klienta, a także do logowania do naszej witryny i aplikacji.

Jeśli chcesz skorzystać z tej funkcji, najpierw przekierujemy Cię do Facebooka. Tam zostaniesz poproszony(-a) o zalogowanie się za pomocą swojej nazwy użytkownika i hasła. Nie otrzymujemy dostępu do danych rejestracyjnych. Jeśli jesteś już zalogowany(-a) na Facebooku, ten krok zostanie pominięty.

Następnie Facebook poinformuje Cię, jakie dane są nam przekazywane (profil publiczny, lista znajomych, adres e-mail i aktualne miejsce zamieszkania). Potwierdzasz przyciskiem „OK”. Dzięki przesłanym danym utworzymy Twoje konto klienta, a Twoja lista znajomych nie będzie przez nas przechowywana. W przypadku logowania za pomocą Facebooka zapisywany jest również wygenerowany na Facebooku unikatowy token (długi ciąg liter i cyfr), który jest wymieniany podczas procesu logowania w celu bezpiecznego uwierzytelnienia z Facebookiem.

Cel i zakres gromadzenia danych oraz dalszego przetwarzania i wykorzystywania danych przez Facebooka, a także Twoje prawa w tym zakresie oraz ustawianie opcji ochrony prywatności znajdziesz w polityce prywatności Facebooka.


12 Twoje prawa

W odniesieniu do swoich danych masz następujące prawa: Prawo uzyskania informacji na temat przechowywanych danych, ich korekty, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, transferu, sprzeciwu co do przetwarzania i wycofania. Jeśli uważasz, że przetwarzanie Twoich danych narusza przepisy o ochronie danych lub Twoje prawa do ochrony danych zostały w jakikolwiek sposób naruszone, możesz złożyć skargę do organu nadzoru.

Jeśli masz jakieś pytania, sugestie lub prośby, skontaktuj się z nami, wysyłając wiadomość na adres internet.support@victorinox.com.

Pamiętaj, że prawo wymaga przechowywania pewnych danych przez określony czas. Takie dane muszą zatem być przez nas przechowywane do czasu wygaśnięcia tych terminów. Blokujemy te dane w naszym systemie i wykorzystujemy je wyłącznie w celu spełnienia wymogów prawnych.


13 Korzystanie z witryny przez osoby nieletnie

Witryna internetowa jest skierowana do dorosłych odbiorców. Zabronione jest, aby osoby nieletnie, w szczególności dzieci w wieku poniżej 16 lat, przekazywały nam dane osobowe lub rejestrowały się w celu korzystania z usług. Jeśli zauważymy, że takie dane zostały nam przekazane, zostaną one usunięte z naszej bazy danych. Rodzic (lub prawny opiekun dziecka) może się z nami skontaktować i złożyć wniosek o anulowanie lub wyrejestrowanie. Wymagamy kopii oficjalnego dokumentu identyfikującego daną osobę jako rodzica lub opiekuna.


14 Bezpieczeństwo danych

Podejmujemy techniczne i organizacyjne środki ostrożności, aby chronić Twoje dane osobowe przed naruszeniem, utratą, zniszczeniem lub dostępem osób nieuprawnionych oraz w celu ochrony Twoich praw i zgodności z obowiązującymi przepisami o ochronie danych.

Podejmowane działania mają na celu zapewnienie poufności i integralności danych oraz zapewnienie długoterminowej dostępności i odporności naszych systemów i usług podczas przetwarzania danych. Powinny one również zapewnić szybkie przywrócenie dostępności danych w razie wystąpienia incydentu fizycznego lub technicznego.

Nasze przetwarzanie danych i środki bezpieczeństwa są stale ulepszane zgodnie z rozwojem technologicznym.

Bardzo poważnie podchodzimy również do kwestii prywatności w naszej firmie. Nasi pracownicy i firmy serwisowe przez nas zatrudnione są zobowiązani do zachowania poufności i przestrzegania przepisów o ochronie danych. Co więcej, dostęp do danych osobowych przysługuje im wyłącznie w niezbędnym zakresie.


15 Zmiany w polityce prywatności

Niniejsza polityka prywatności może być w dowolnym momencie uzupełniona lub zmieniona przez firmę Victorinox. Wszelkie zmiany i uzupełnienia leżą w wyłącznej gestii Victorinox.

Ostatnia wersja: 25 maja 2018 r.